Vistas de página en total

25 octubre 2021

Capità de la teva vida (Lluis Pastor)

 



Llibre: Capità de la teva vida.
Autor: Lluis Pastor.
País: Espanya.
Editorial: Ara Llibres.

Es tracta dún interessant llibre d'autoajuda per a realitzar un full de ruta de la nostra vida no mitjançant les eines mostrades pels tradicionals llibres d'autoajuda, sinó des d'una perspectiva empresarial.

És així com l'autor, un gestor empresarial, realitza el seu propi pla de vida, i ens invita a realitzar el nostre, de la mateixa manera que es faria un pla estratègic empresarial.

En l'introducció es defineix com un home de quaranta anys amb molts somnis encara per realitzar i amb la mateixa il·lussió de quan tenia la meitat d'anys, donant un clar avís a totes aquestes persones que han sobrepassat aquesta edat i que es pensen que ja no tenen res a fer davant gent més jove quan és precisament això el que hem de vendre, que els que tenen més de quaranta anys, i en casos com jo, camí ja dels cinquanta, encara tenim somnis a realitzar i que encara podem aportar molt a la societat.

La primera part està dedicada al pla estratègic, donant una defició del que consisteix i recalcant, i això ho hem de tenir en compte, que cadascú de nosaltres és el director de la nostra vida.

Destaca que les persones felices també fan plans estratègics i que hem de preguntar-nos quina és la nostra destinació i que volem fer. Un pla estratègic obliga a treballar per allò que es desitja i si funciona en les empreses també funciona en les nostres vides.

Els plans estratègics donen el valor necessari per a fer canvis en la vida i malgrat no assegura el somni, posa en el camí d'aconseguir-lo i és fonamental no tenir por.

Parla de preguntes que hem de fer-nos com què vull fer en els propers anys? què vull fer en la vida? com vull ser d'aqui a cinc anys? en part molt assemblades a les que ens fan en les entrevistes de feina. Veritat. Per a fer plans estratègics de la nostra vida, no cal haver fet abans plans estratègics d'empresa.

La part segona està dedicada al métode i comença parlant de la realització del pla. Per allò s'han de deixar abans altres deures fets. Mai es pot realitzar en una tarde. Fer un pla estratègic demana temps. Començar un pla estratègic es saber renunciar a tot allò que no resulta fonamental. Si la missió no descriu el sentit que es dóna a la vida no té prou volada per a donar l'alé necessari.

Per elaborar la missió t'has d'imaginar com seràs d'aquí a uns anys. Amb la visió es visualitza el futur. És fonamental que la visió porti uns anys enllà. T'has de veure molt feliç.

Els valors donen la força per tirar endavant el dia a dia. La familia, la feina, les aficions o els amics. L'objectiu de l'analisi és fer surar els meus punts forts i els meus punts febles. Si una debilitat queda amagada no podré convertir-la en un encàrrec i no la podré superar. Per arribar a una nova situació, és més corrent tenir més punts dèbils que forts.

Sempre hi ha alguna persona que ens pot ajudar a aconseguir el que desitgen. Hem de pensar en les persones que ens poden ajudar. Els factors crítics vénen a ser les previsions meteorològiques de la vida. La llista d'objectius estratègics marquen la direcció a seguir i la llista d'objectius operatius les pistes per a no perdre's.

Cada objectiu operatiu ha de tenir associada una sèrie d'accions. Qualsevol objectiu per petit que sigui implica una sèrie d'accions que el fan possible. Els plans no s'aconsegueixen tenint bons objectius, s'aconsegueixen perquè es va fent una acció després de l'altra.

No es pot posar en marxa totes les accions de cop. S'han de donar en el temps. S'han d'avaluar en si són importants, són urgents i són possibles. Per saber si s'estan portant a terme les accions, s'han d'agrupar en periodes de sis mesos. Un seguiment any rere any del pla permet comprovar quan cal tancar un pla i obrir-ne un altre. No es fa un pla i es deixa en un calaix ni tampoc es fa un pla per a executar-lo fill per randa. S'ha de tenir per escrit la missió, la visió, els valors, els grups d'interès, els factors critics i els objectius.

La tercera part està dedicada a les preguntes que hem de fer-nos. S'ha de fer un pla estratègic però no s'ha de tenir present cada hora de la vida. Convé que els plans es vagin adequant a allò que es pensa en cada moment de la història personal.

L'estratègia dóna un camí, però no un camí qualsevol, sinó un camí que s'ha de triar d'entre tots els camins possibles. Res no vindrà donat, però res no serà impossible. Un ho farà possible si vol.

El llibre acaba amb un epíleg on ens explica com hem d'actuar una vegada realitzat el pla estratègic. És sense cap dubte un llibre molt interessant on ens ensenyen que els plans empresarials també serveixen per a la nostra vida.


No hay comentarios:

Publicar un comentario