Vistas de página en total

11 marzo 2022

Olor de colònia (Silvia Alcàntara)

 



Llibre: Olor de colònia.
Autor: Silvia Alcàntara.
País: Espanya.
Editorial: Mirmanda.

La història comença quan es crema el magatzem d'una fàbrica textil en una colònia industrial i com després del foc tots els habitants de la colònia encapçalats pel Senyor Viladomat, l'amo, i el señor Boix el Director assisteixen a una missa d'acció de gràcies la mateixa nit de l'incendi.

Una vegada fora en les rotllanes que es formen per a parlar de com ha estat el foc s'adonen de que l'Isidre Claret el comptable no ha tornat. És l'única victima de l'incendi.

El seu càrrec és ocupat pel Climent Palau, i el següent capítol narra el primer dia d'aquest com a nou comptable. La Teresa, vidua de l'Isidre, tracta de continuar amb la normalitat i fins i tot celebrant la primera comunió del seu fill.

Llavors arriben els records, de quan l'Isidre arriba a la colònia a ocupar el seu càrrec, del moment en que la diu t'estimo, etcetera. El metge va certificar que va morir asfixiat i el seu enterrament i funeral van ser dels que fan època.

Parla de la influència que té l'església en les colònies industrials i en aquella època de posguerra on era el braç dret del règim franquista. Parla també dels moments previs de la comunió del Sidret.

Al Sidret no li agrada el fet de que el mestre l'hagi d'acompanyar el dia de la seva comunió i el haver de canviar de pis. Tota la vida transcorre entre les parets de la colònia. Tota ella és la fàbrica, el col·legi, les botigues, l'església, les cases per a viure-hi.

Tots els dimecres l'amo puja a la colònia i passa el dia tancar al despatx del director parant només per a dinar. La dona del director sospita de les visites de la vidua i fa un interrogatori a la Gertrudis per a treure-la informació del que pensa la gent. Finalment la vidua d'Isidre Claret i els seus fills acaben mudant-se de pis.

Coincideixin tots a la festa del Corpus i molta gent mostra enveja de la Teresa, la vidua de l'Isidre Claret. Comencen a sortir les raons pels quals la Teresa en el seu dia no es casa amb el Climent i es per l'aparició de la que és la seva dona que és amb la que finalment es casa malgrat estar enamorat de la Teresa.

La Matilde aconsegueix que el Climent digué que estimava a la Teresa però no aconsegueix que digui perquè no es va casar amb ella. Només deixa caure un simple perquè va triar a l'Isidre.

L'últim capítol de la primera part mostra la raó per la qual la Teresa i el Climent no es van casar i aquesta raó és l'oposició dels pares sobretot els d'ella.

La segona part comença amb les impressions de les germanes del convent sobre l'amo i el director de la fàbrica i d'una visita al ninxol de l'Isidre i el descobriment que fa el director d'uns papers seus.

És produeix la mort de la mare de la Teresa el mateix dia de Nadal i suposa un dur cop al perdre'l molt seguida de la mort de l'Isidre. Parla també dels problemes que té la germana Matilde amb la gent.

La tercera i última part comença parlant de les causes de l'incendi i d'unes signes falsificades que deixen entre l'espasa i la paret al director de la fàbrica. Parla de les dolentes relacions del director amb la seva dona i de la mort de la senyora Viladomat.

Hi ha sospites de que l'Isidre va baixar-se arxius d'amagades. També hi ha sospites de que com al principi no fou acceptat, la seva mort no va ser un accident.

El Climent ha de deixar el seu càrrec per falses acusacions i ha d'abandonar la colònia. El llibre acaba amb un epíleg.

La novel·la està narrada sobretot des del llenguatge de les dones, que en aquella època es sentien inferiors davant els homes i els principals temes són l'amor, la situació de la dona. la familia, la honestitat i el crim. la vergonya i el penediment.

No hay comentarios:

Publicar un comentario