Vistas de página en total

17 febrero 2021

Afirma Pereira (Antonio Tabucci)



Llibre: Afirma Pereira.
Autor: Antonio Tabucci.
País: Itàlia.
Editorial: Edicions 62.

Pereira és un periodista vidu, que s'encarrega de la secció de cultura del diari "Lisboa". Un dia veu un fragment de la tesi de Monteiro Rossi, que tracta sobre la mort i decideix trucar-li per a col·laborar amb ell fent cronologíes.

Pereira viu ancorat en el passat ja que a l'Alentejo la policia mata a un carreter i com que no s'adona, el mossèn Antonio li diu que sembla com si estigués mort.

I es que Pereira porta una llarga temporada que no fa més que pensar en la mort. Quan arriba on queda amb Monteiro Rossi es troba amb una festa salazarista i es pensa que potser sigui d'aquests.

Ho reconeix entre els cantants i després de presentar-se li pregunta si és de les joventuts salazaristes. Parlen de la feina que pretén Pereira i començar amb una necrològica de García Lorca. Després de ballar amb una amiga de Monteiro Rossi, queda amb aquest per al dia següent.

L'article de García Lorca no li sembla bé a Pereira per les conseqüències que pugui tenir. Monteiro Rossi li diu que la necrològica l'ha sortit del cor i Pereira li dóna uns dies per a que reflexioni.

Rep la trucada de Monteiro Rossi i li diu que hauran de quedar en un altre lloc que no sigui la redacció i comença a sospitar que hi ha alguna cosa que no va bé.

Marxa uns dies a Coïmbra a desconnectar i veure al seu amic Silva però torna abans de temps per desavenences amb el seu amic.

Monteiro Rossi li parla dels seus problemes polítics i el demana ajuda. Ha d'ajudar a un cosí seu partidari del govern republicà espanyol i acaba trobant-li una penssió malgrat finalment acaben a l'Alentejo.

Accepta la recomanació del seu metge de passar una setmana de repós a una clínica talassoteràpica. Les converses amb el Doctor Cardoso mentre fa els tractaments li fan veure una forma diferent de la vida.

De tornada a Lisboa comença a sentir-se confós i demana confessió al mossèn Antonio. La marxa del Doctor Cardoso a França li deixa més sol que mai. A més el director del "Lisboa" li exigeix comunicar-li tot el que fa.

Rep la visita de Monteiro Rossi que li demana poder quedar-se a la seva casa mentre troba un lloc més segur. El director del "Lisboa" li demana que fagi més recordatoris d'autors portuguesos.

La policia arriba a casa seva i dóna una pallisa de mort a Monteiro Rossi. Aquest fet li fa veure la vida d'altra manera i decideix publicar-lo al Lisboa.

Aconsegueix per això que el Doctor Cardoso abans de marxar cap a França, es faci passar per un home de la censura per a que pugui ser publicat. Llavors va a la llibreri on Monteiro Rossi tenir els passaports falsos i troba un per ell on és un home de nacionalitat francesa i li serveix per a poder sortir de Portugal.

El llibre finalitza amb una nota de l'autor sobre els fets que originen aquesta obra.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario