Vistas de página en total

26 julio 2023

Una ampolla al mar de Gaza (Valérie Zenatti)

 



Llibre: Una ampolla al mar de Gaza.
Autor: Valérie Zenatti.
País: Francia
Editorial: Cruïlla.

El llibre fa un alegat a la necessitat que tenim de comunicar-nos i ens invita a fer-ho. És la història de una noia israeliana, la Tal, i un noi palestí, el Naim, que comencen a intercanviar-se correus electrònics davant la necessitat de la Tal de conèixer l`altra cara del conflicte malgrat que al principi el Naim és una mica receptiu.

Tot comença el 9 de setembre de 2003, qual la Tal està escrivint el seu diari personal i sent tremolar els vidres per un nou atentat terrorista. Describeix la reacció de la seva mare i d'ella i la necessitat que té d'escriure.

La Tal és de Teal Aviv malgrat viu a Jerusalem. Parla de les rivalitats per aquesta ciutat per part de les religions cristiana, jueve i musulmana. Recorda quan Rabin i Arafat van signar la pau en presència de Clinton. Els seus pares pensaven que s'acabaria la guerra.

Escriu una carta per a enviar a territori palestí a través del mar en una ampolla, per a tractar d'intercanviar informació amb algún palestí. Se la dóna al seu germà per a que la llanci al mar en Gaza dins d'un paquet.

Als pocs díes té la resposta d'un noi palestí, el Naim. La contesta presentant-se una mica i és quan comencen a intercanviar-se emails, davant l'insistència d'ella, ja que ell al principi no contesta els seus emails.

Després de contar-li ella a ell com fou la nit de l'assassinat de Yizak Rabin és quan es decideix a contestar-la després de sis missatges infructuosos. Li dóna la seva versió de l'assassinat de Rabin.

En succesius missatges s'anima a comptar-la com és la vida a la franja de Gaza, Llavors tracten de començar una amistat però les seves diferències ho impedeixen al principi.

A continuació la Tal fa unes reflexions sobre aquests missatges i el secret que té sobre ells amb si mateixa. Aconsegueix enregistrar Jerusalem i decideix contar-se-lo a Gazaman, el seu xicot. A continuació és Gazaman el que fa la seva reflexió sobre els missatges.

Després d'uns missatges més el Naim continua amb les seves reflexions parlant de la Tal. Llavors s'assabenta d'un atentat a Jerusalem i l'escriu molt preocupat. Arriba a temer per la seva vida.

La Tal fa les seves reflexions sobre com la mort l'ha rondat durant dues ocasions en quatre mesos i com ha sobreviscut les dues vegades.

Naim explica a Tal com es troba amb els membres de l'ONG des de on l'escriu darrerament. Després d'uns missatges més de la Tal acaben fent-se d'un xat i comencen a tenir converses. 

Acaben assabentant-se els pares de que la Tal s'escriu amb el Naim i en un passeig per Jerusalem el pare l'acaba demanant coses sobre ell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario