Vistas de página en total

25 julio 2022

Tots els contes (Pere Calders)

 



Llibre: Tots els contes.
Autor: Pere Calders.
Pais: Espanya.
Editorial: La Butxaca.

Es tracta d'un recopilatori de tots els contes d'aquest escriptor català en el centenari del seu naixement. Recull un total d'onze conjunt de contes de totes les èpoques de l'autor.

El primer recull de contes porta per títol "El primer arlequí". La majoria es caracteritzen per tractar-se d'anticontes i fa algunes incursions en el conte infantil.

El segon conjunt de contes es diu "Cròniques de la veritat oculta" i consta de tres parts "La imprevista certesa", "Veure però imprevisible" i "L'escenari desconcertant". En aquesta part posa la data dels contes. Hi ha tota classe de contes, llargs i curts, infantils i per adults. El conte "la ciència i la mesura" està dividit en cinc parts. Es la característica d'algun conte més del capítol.

La segona part d'aquest conjunt destaca per ser els contes més curts i per no posar-les la data a diferència de l'anterior part. Hi ha contes molt divertits com el primer sobre l'adoració dels animals a l'India.

L'última part d'aquest conjunt de contes barreja els contes llargs i els curts i hi ha alguns que els posa la data i altres que no. "Les mans del taumaturg" és un dels contes més llargs. Hi ha des de contes seriosos fins a contes infantils.

El tercer conjunt de contes es diu "Gent de l'alta vall". És un dels conjunts de contes més curts. Es caracteritzen per ser contes de gent conflictiva i de classe social baixa. Pràcticament tots estan ambientats a Mèxic pais on va estar exiliat molt temps l'autor.

El quart conjunt es diu "Aquí descansa Nevares" i un lloc de contes és una novel·la curta trencant la dinàmica del llibre. La novel·la consta d'un pròleg i nou capítols. El pròleg és una petita autobiografia de l'autor i parla dels catalans a Mèxic i dels mexicans a Catalunya.

Amb "Demà a les tres de la matinada" torna als contes amb la característica de que els divideix en capítols. El primer conte porta el mateix títol que el conjunt de contes. Com bona part dels contes fins ara vistos, la majoria estan ambientats a Mèxic, fruit del llarg exili a aquest país.

La següent part de contes es diu "Contes diversos". Com el seu títol diu són contes diversos, de diferents temàtiques i de diferents estils, bona part d'ells molt curts. Aquí alguns ja estan ambientats a Catalunya, concretament a Barcelona.

A continuació venen recopilats els contes d'una de les seves obres més conegudes "Invasió subtil i altres contes". Inclós al final el petit recull de contes molt breus. El primer conte "Invasió subtil" tracta d'un japonès que parla català, constituint una crítica a la gent que en els anys que porta a Catalunya no parlen ni gens ni mica de català.

El següent recull de contes porta per nom "Tot s'aprofita" i com la majoria de conjunts de contes el primer porta el mateix nom que el títol de tots els contes. A diferència d'altres conjunts comença amb una dedicatòria potser a la seva dona. És un conjunt de contes més llargs i com l'anterior acaba amb contes breus.

"De teves a meves" el següent conjunt de contes està dividit en dos parts, una de contes més normals i una altra de contes breus i el primer conte porta el mateix títol que el conjunt de contes.

"Un estrany al jardí" és la penúltima part del llibre i el primer conte també porta el mateix títol. Alterna els contes llargs amb  els més breus.

"L'honor a la deriva" és l'última part de contes i compta amb dues parts, una de contes amb una extensió normal i una altra de contes breus, tenint el primer conte el títol de la part també.

No hay comentarios:

Publicar un comentario