Vistas de página en total

11 noviembre 2020

El llibre de Nadal (Ramon Violant i Simorra)



Llibre: El llibre de Nadal.
Autor: Ramon Violant i Simorra.
País: Espanya.
Editorial: Barcanova.

Es tracta d'un llibre amb certa història i tradició de l'any 1948 explicant la història i les tradicions nadalenques del Principat de Catalunya i d'altres llocs.

Comença amb una nota de lectura de la filla de l'autor on ens mostra el guió de l'obra. A continuació tenint la introducció del propi autor on ens describeix les parts que té l'obra.

A continuació passa a descriure les diferents tradicions nadalenques començant per l'advent, parlant de la seva història i dels diferents dits populars.

Defineix la Puríssima com la primera festa nadalenca i també parla de la seva història i tradició. Fa un recorregut per les fires de Santa Llucia i de Santo Tomàs, considerades les de les primeres compres nadalenques.

Dedica especial atenció a la nit de Nadal i a la cerimònia de l'encesa del Tió. Ho acompanya amb els diversos cants segons les distintes comarques.

Parla també del Foc de Nadal, un altre costum del Nadal Català. Anomena els diversos llocs on es feia aquest ricte.

Dedica un important apartat a les pràctiques supersticioses de la Nit de Nadal com la visita de la Mare de Déu, la llegenda d'Artús el Damnat i altres creences.

Acaba el capítol parlant dels oficis liturgics nocturns com el Cant de la Sibil·la o la Missa del Gall. El capítol tres està dedicat al Jorn de Nadal, els Pessebres i les Cançons. Dedica un important apartat a les estrenes. Al Pessebre el dedica també unes quantes pàgines.

Així mateix parla de les típiques cançons nadalenques, posant la lletra de les més principals. La segona part del llibre la dedica als elements nadalencs de fora de Cataluny i comença amb l'arbre, els rams, el sopar i el pa de Nadal.

Parla també d'altres llocs de la Peninsula Ibèrica on es fa el ricte del Tió, així com en altres llocs d'Europa. A continuació parla de les diverses creences nadalenques en altres llocs del món.

L'ultima part del llibre, està dedicada als origens de la festa de Nadal. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario